Algemene informatie Tanzania

Tanzania is een land in Oost-Afrika dat bekend staat om zijn rijke biodiversiteit, prachtige landschappen, diverse culturen en historische bezienswaardigheden. Hier zijn enkele algemene kenmerken en informatie over Tanzania:


Reisdocumenten:

Belgische burgers die Tanzania willen bezoeken, hebben de volgende reisdocumenten nodig:

  1. Internationale reispas:
    Een Internationale reispas is vereist voor alle Belgische reizigers naar Tanzania. Zorg ervoor dat je paspoort ten minste 6 maanden geldig is vanaf de datum van aankomst in Tanzania.

  2. Visum:
    Belgische burgers hebben een visum nodig om Tanzania binnen te komen. Je kunt een toeristisch e-visum aanvragen via de officiële website https://eservices.immigration.go.tz/visa/ . Deze website is Engelstalig en je moet de procedure nauwgezet volgen. Het gaat om een Ordinary (Single Entry) Visa en ze vragen in ieder geval om een online kopie van het paspoort en het liefst een online kopie van het retourticket, alhoewel dit niet verplicht is. De kosten bedragen USD 50 per persoon (onder voorbehoud van wijzigingen) en moeten bij de aanvraag per creditcard voldaan worden. Let op: het duurt circa 2-3 weken voordat het e-visum is goedgekeurd. Vanaf uitgifte moet je binnen 3 maanden gebruik maken van het visum, dus je kunt het visum niet te vroeg aanvragen. En ook niet te laat, vanwege de aanvraagtijd.

  3. Visum kopen in Tanzania op de luchthaven:

    Je kunt bij aankomst op de luchthaven van Tanzania een visum kopen bij de visumbalie. Hier heb je de volgende informatie voor nodig:

    • je paspoort met minimaal 2 naastgelegen lege bladzijdes
    • een ingevuld visumformulier
    • een ingevuld douaneformulier (deze krijg je in het vliegtuig)
    • USD 50 per persoon (onder voorbehoud van wijzigingen).

    Dit moet je contant betalen op de luchthaven van Arusha en Dar Es Salaam en per credit card op de luchthaven van Zanzibar. Let op dat de USD biljetten niet ouder mogen zijn dan uit 2006, anders worden ze niet geaccepteerd.

  4. Gele Koorts Vaccinatiebewijs:
    Hoewel een gele koorts vaccinatie niet altijd verplicht is om Tanzania binnen te komen, kan het nodig zijn als je reist vanuit een land waar gele koorts voorkomt. Zorg ervoor dat je een internationaal erkend gele koorts vaccinatiebewijs bij je hebt als je uit een dergelijk land komt.
  5. Vluchtbevestiging en accommodatiebewijs:
    Het kan zijn dat je wordt gevraagd om aan te tonen dat je een vlucht terug naar huis hebt geboekt en accommodatie hebt geregeld voor je verblijf in Tanzania.


Tijdsverschil:

Het tijdsverschil bedraagt in onze wintertijd + 2 uur later en in onze zomertijd + 1 uur later.


Inentingen:


Electriciteit:

In Tanzania is de standaardnetspanning voor elektriciteit 230 volt, je hebt een driepolige Engelse stekker nodig.


Geld:


In Tanzania is de munteenheid de Tanzaniaanse Shilling (TZS). Deze kun je niet vooraf bestellen en je mag de Tanzaniaanse Shilling niet invoeren of uitvoeren. Je kunt bij aankomst op de luchthaven in Tanzania geld wisselen of pinnen. KES 10.000 is circa € 3,78


Beste reistijd Tanzania

Het klimaat in Tanzania kent geen extremen, waardoor je hier het hele jaar door goed kunt reizen. Er zijn daarentegen 2 droge en 2 natte seizoenen.


December t/m half maart: droog en warm
De winter is een goede reistijd voor Tanzania en behoort tot het droge seizoen. Het is droog en warm en de dagen zijn helder. Hoewel er af en toe kans is op een bui, zijn dit hele goede maanden om een safari te maken.

Half maart t/m half mei: de ‘lange regens’
Dit zijn de natste maanden van het jaar. Er vallen meestal elke dag een aantal heftige regenbuien die wat langer kunnen duren. Reistijden zijn wat langer omdat wegen modderig en minder goed begaanbaar zijn. Onze reizen worden alleen per 4WD landcruisers uitgevoerd, dus safari’s zijn wel goed mogelijk in deze periode. Het wild is wat lastiger te spotten vanwege de weelderige begroeiing. Daarentegen zijn er ook voordelen om in deze periode te reizen. De dieren in het groen en tussen de bloemen levert schitterende foto’s op, er zijn heel veel jonge dieren en er zijn weinig andere toeristen waardoor de prijzen een stuk gunstiger zijn. 

Half mei tot en met half oktober: droog en warm.
Ook de zomermaanden behoren tot het droge seizoen en is een goede reistijd voor Tanzania. In de eerste helft van deze periode is er nog voldoende voedsel en is het landschap nog redelijk groen en begroeid. Vanaf half juli komt de grote trek langzaam op gang, waardoor de gnoes en zebra’s vanuit het noorden van de Serengeti NP de oversteek maken naar de Masai Mara in Kenia. Dit is een schitterend natuurspektakel maar daarom ook heel populair. Houd in deze periode dus rekening met grotere drukte.

Half oktober tot en met half december: de ‘korte regens’.
Dit regenseizoen is minder lang en heftig en ondanks dat er buien kunnen vallen, hoef je in deze periode weinig overlast tijdens je safari te verwachten. Het landschap wordt weer groener en langzaamaan komt de Grote Trek weer op gang, maar nu vanuit de Masai Mara naar het noorden van de Serengeti. In Zanzibar is er ook meer kans op regen in deze periode.


Eten:

Tanzania staat niet bekend om de lokale keuken. Als toerist eet je vaak in de hotels en lodges, vooral tijdens een safari, en daar is het eten aangepast aan de internationale toerist. Toch vind je ook hier nog wel eens lokale gerechten. Een Tanzaniaans gerecht is ‘ugali’. Dit is een soort pap gemaakt van mais of cassave en wordt vaak geserveerd met een saus en vlees, vis of bonen. Groenten is schaars in de lokale keuken. De lokale groente is mchicha, een soort andijvie-spinazie. Fruit is wel goed voorradig. Je krijgt dan ook vaak gerechten met banaan en/of kokos.


Drinken:
In Tanzania kun je geen water uit de kraan drinken. Drink altijd mineraalwater uit flessen en als je water in een restaurant bestelt, controleer dan dat je het water in een afgesloten fles krijgt. Gebruik bij het tandenpoetsen ook liever water uit flesjes en niet uit de kraan. IJsblokjes in je drinken is nog steeds geen goed idee in Tanzania, ook niet in de betere restaurants of hotels. Verder kun je overal de bekendere frisdranken krijgen. In Tanzania drinken ze veel thee, dus ook dat kun je overal prima verkrijgen.


Alcohol kun je op de meeste plekken verkrijgen, behalve in bepaalde steden waar de islam de overheersende religie is of in een supermarkt met een islamitische eigenaar. De populairste lokale biermerken zijn Safari, Kilimanjaro, Tusker en Serengeti. Sterke dranken zijn ook verkrijgbaar, maar pas op met lokale sterke dranken. Deze kunnen erg sterk en niet altijd van de beste kwaliteit zijn.


Geografie:

  • Tanzania grenst aan Kenia, Uganda, Rwanda, Burundi, de Democratische Republiek Congo, Zambia, Malawi en Mozambique. Het heeft ook een kustlijn langs de Indische Oceaan.
  • Het land heeft een gevarieerd landschap, waaronder bergen, savannes, regenwouden, meren, rivieren en uitgestrekte kustgebieden.

Natuur en Wildlife:

  • Tanzania herbergt enkele van 's werelds meest beroemde nationale parken en wildreservaten, waaronder de Serengeti, Ngorongoro-krater, Selous Game Reserve en Tarangire National Park.
  • Het land staat bekend om de jaarlijkse migratie van wildebeesten en zebra's in de Serengeti, een van de grootste en meest spectaculaire natuurspektakels ter wereld.
  • De "Big Five" (leeuw, luipaard, olifant, buffel en neushoorn) kunnen worden waargenomen in de nationale parken van Tanzania.

Cultuur en Bevolking:

  • Tanzania heeft een diverse bevolking met meer dan 120 etnische groepen. De Swahili-cultuur is wijdverbreid en het Swahili is de officiële taal.
  • Het land heeft een rijke geschiedenis van inheemse stammen en sultanaatsinvloeden, evenals koloniale geschiedenis.
  • Lokale kunst, ambachten, muziek en dans spelen een belangrijke rol in de cultuur van Tanzania.

Toerisme:

  • Tanzania trekt jaarlijks duizenden toeristen aan vanwege zijn ongerepte natuur, avontuurlijke mogelijkheden en wilde dierenobservatie.
  • Naast de nationale parken en wildreservaten is Zanzibar, een eiland voor de kust van Tanzania, een populaire toeristische bestemming vanwege zijn stranden, culturele erfgoed en historische Stone Town.

Geschiedenis:

  • Tanzania heeft een complexe geschiedenis, van inheemse volkeren en koninkrijken tot koloniale overheersing door Duitsland en later Groot-Brittannië.
  • Het vasteland en Zanzibar waren oorspronkelijk gescheiden, maar ze werden in 1964 verenigd tot de Verenigde Republiek van Tanzania.

Economie:

  • Landbouw, mijnbouw, toerisme en visserij zijn belangrijke pijlers van de economie van Tanzania.
  • Het land heeft een groeiende economie en is een van de snelst groeiende economieën in Afrika.