Beste Reistijd en Algemene Informatie Vietnam & Cambodja

Beste Reistijd Vietnam:


November tot en met april is de beste reistijd om Vietnam te bezoeken. Dan heb je buiten het hoge Noorden de meeste kans op mooi weer in gans het land.


Gelet op de lengte van het land (1600km) hebben we meer klimaatzones waar u rekening mee houdt.

In de zomermaanden heb je een gemiddelde temperatuur van 30°C en in de wintermaanden wordt dat 20°C in het Zuiden en 15°C in het Noorden.


Van juli tot en met september zal het wel meer regenen dan in de wintermaanden, toch zullen de meeste buien vroeg in de ochtend of juist aan het einde van de middag vallen.


Het weer in Vietnam kan per regio worden opgesplitst.


In Hanoi en Noord-Vietnam is het van mei tot en met oktober heet en vochtig met meer regen en
van november tot en met april koeler en droger.


Centraal Vietnam ervaart tussen januari en augustus warm en droog weer, de temperatuur kan oplopen tot 30°C.
In de maanden september tot en met november kan er veel regen vallen.


Zuid-Vietnam is van november tot april over het algemeen droog en heet, en tussen mei en oktober warm en
nat met de meeste regenval van juni tot en met augustus.
Noord-Vietnam


Beste reistijd Hanoi

Het klimaat van Hanoi is vrij typerend voor de noordelijke omgeving met de kenmerken van een tropisch moessonklimaat, met een warme zomer met meer regen en een koele winter met weinig regen. Het regenseizoen (mei tot september) heeft een gemiddelde temperatuur van 29°C en het koude seizoen (november t/m maart) heeft een gemiddelde temperatuur van 20°C. De beste reistijd voor Hanoi zijn de lente (maart en april) en de herfst (rond september tot november) als het weer aangenaam is met mildere temperaturen. In de lente zijn de dagen warm en zonnig met een minimale kans op neerslag. De temperaturen schommelen tussen 20°C en 30°C. Van september tot november zijn de temperaturen vergelijkbaar met de lente, maar dan kan de temperatuur 's avonds en' s nachts onder de 20°C zakken.


Beste reistijd Sapa

Sapa (in het noorden van Vietnam) heeft een bijzonder klimaat, namelijk een tropisch savanneklimaat. Dit houdt in dat er zowel regenperiodes als droge periodes voorkomen en dat de temperatuur kan wisselen tussen de 15°C en 35°C. De zomermaanden (april t/m oktober) gaan gepaard met flinke regenbuien. De rijstvelden zijn in de maanden juni, juli en augustus op hun mooist, maar dit is niet perse de meest ideale reistijd vanwege de hoge temperaturen en de regenbuien. De wintermaanden (november t/m maart) zijn aangenamer. De temperaturen liggen overdag gemiddeld rond de 20°C en er valt weinig regen. Vooral voor een wandel- of fietstocht is dit een fijne reistijd. Neemt u voor de zekerheid wel een vestje, trui of jas en goede wandelschoenen mee!


Centraal Vietnam

Centraal-Vietnam is erg geschikt voor een rondreis en heeft het hele jaar door warme temperaturen, met de warmste maanden midden in het jaar en koele, droge dagen van november tot en met april. Zuid-Vietnam

Zuid-Vietnam heeft een droog seizoen van november tot en met april en een natter seizoen van mei tot en met oktober.


Beste reistijd Ho Chi Minh City

De stad Ho Chi Minh City in het zuiden van Vietnam heeft twee verschillende seizoenen: de noordoostelijke moessonmaanden van november tot april en de regenachtige zuidwestelijke moessonmaanden van mei tot oktober. De luchtvochtigheid is gemiddeld 75% het hele jaar door, maar is hoger tijdens het regenseizoen. De beste tijd om Ho Chi Minh City te bezoeken is tijdens de maanden december tot maart, wanneer de temperatuur tussen 21°C en 34°C ligt. Deze periode markeert de droge periode in Ho Chi Minh City en de omliggende regio's, wanneer de temperaturen overdag niet te warm zijn en het 's nachts afkoelt.Eten en drinken in Vietnam:


Het eten in Vietnam is lekker en goedkoop. Er zijn ongeveer 500 traditionele gerechten, keus te over dus. Ook Frans eten is vrijwel overal verkrijgbaar, waaronder lekkere stokbroodjes met paté, spek, groente en pepers. Op straat staan veel stalletjes met etenswaar en snoepgoed: gebakken zoete aardappels en bananen, pasteitjes, zoete soepen gemaakt van fruit met kokosmelk, vers fruit en nog veel meer.

Thee en koffie worden het meest gedronken. Frisdranken, bier en sterke drank zijn overal verkrijgbaar. Drinkwater is in flessen te koop, water uit de kraan is niet voor consumptie geschikt.


Natuur in Vietnam:


Het landschap van Vietnam is zeer divers. Bergen, rivieren, rijstvelden, jungles en overige natuurgebieden kun je in dit land aantreffen. Ondanks dat de oorlog met de VS een behoorlijke impact heeft gehad is er nog vele ongerepte natuur bewaard gebleven. Voor de kust van Vietnam liggen talloze eilanden, waarvan sommige onbewoond.

Het landschap kan grofweg in drie regio's worden ingedeeld: Rode- Rivier delta in het noorden, de bergketen en de laagvlaktes langs de kust en het midden en de Mekong- delta in het zuiden.

Vietnam kent een grote rijkdom aan plantensoorten. Er zijn meer dan 12.000 verschillende soorten te vinden, waarvan bijna de helft nog ‘onontdekt' is en nog geïdentificeerd moet worden. Er zijn volop orchideeën, palmbomen en bamboeplanten.

Vanwege de verschillende hoogtes en klimaten in het land zijn er meer dan bijna 300 verschillende soorten dieren, meer dan 800 vogels en zo'n 180 reptielen. Net als bij de planten geldt dat er nog steeds nieuwe soorten worden ontdekt. Apen kom je in bijna elk bos tegen en als je geluk hebt, zie je ook beren, herten en krokodillen.


Visum bij aankomst luchthaven (upon arrival):


  • Vlieg je op Hanoi, Ho Chi Minh Stad of Danang, heb je een Nederlands of Belgisch paspoort en blijf je maximaal 30 dagen in Vietnam?

Dan kunnen wij voor jou een officiële goedkeuringsbrief regelen zodat je een visum bij aankomst in Vietnam kunt kopen.Ter plaatse betaal je voor het visum dan nog USD 25 per persoon (wijzigingen voorbehouden). Ook heb je 2 recente pasfoto's nodig.


Inentingen:


Voor een bezoek aan Vietnam geen enkele vaccinatie verplicht. Wel worden er bepaalde vaccinaties aangeraden. In het algemeen worden aanbevolen:

  • DTP
  • Tyfus (zowel als injectie als in tabletvorm), Gammaglobuline, Malariaprofylaxe (waarbij we het middel Lariam afraden i.v.m. de ernstige bijwerkingen).

Geld:


De Vietnamese munteenheid is de Dong en deze mag niet vrij worden in- of uitgevoerd. In de grotere steden is de koers vaak gunstiger dan in het binnenland of aan de kust. Euro's kunnen rechtstreeks worden gewisseld, ook bij alle hotelbalies.


Tijdsverschil:


Het tijdsverschil in de zomer is het in Vietnam 5 uur later en in de winter 6 uur later dan bij ons.


Fooien:


Fooien zijn niet verplicht maar zijn in Vietnam wel gebruikelijk en worden zeer gewaardeerd. Het is gebruikelijk een fooi te geven aan kamermeisjes, bellboys, restaurantpersoneel, gidsen en chauffeurs. Als richtlijn kun je voor kamermeisjes en bellboys een fooi van USD 1 per dag/koffer aanhouden. Voor een gids is USD 5 per dag redelijk en voor een chauffeur USD 3. In hotels en restaurants kun je 5 tot 10% van de rekening aanhouden. Een taxichauffeur geef je ongeveer 10% van de ritprijs.


Elekriciteit:


De netspanning bedraagt 220 volt. Het is raadzaam om een reisstekker mee te nemen voor Engelse stopcontacten of een stopcontact voor een stekker met 2 platte pinnen.

Wat is de Beste Reistijd voor Cambodja?

Cambodja is een perfecte vakantiebestemming die vaak in combinatie met Vietnam wordt gedaan.Vanwege de grootte van het land, heeft u niet te maken met diverse landklimaten. In Cambodja kennen ze een subtropisch klimaat. Eigenlijk kan er het gehele jaar door afgereisd worden naar Cambodja. De moesson is van mei tot oktober, maar ook in de droge periode (van november tot april) is er niet altijd een strakblauwe lucht aanwezig. De temperaturen liggen het gehele jaar rond de 30 graden.


Reizen in de moessonperiode heeft zijn voor- en nadelen. De luchtvochtigheid is hoger, maar het is er minder stoffig. Doordat er meer regenval is dan in de droge periode, weten vruchten goed te groeien. Niet alleen lekker, maar ook erg fotogeniek.


De moessonperiode brengt meer neerslag, maar dit zijn korte, vaak hevige buien, de straten lijken soms wel riviertjes, maar het is ook zo terug weg. Als het regent is dat meestal in de namiddag of avond.


De taal in Cambodja

De officiële taal is Khmer. Het alfabet is voor ons niet te ontcijferen, het is gebaseerd op het Indiase Pak en Sanskriet. Engels is snel de tweede taal aan het worden, vooral in de steden Phnom Penh, Siem Reap en Sihanoukville. Oude mensen, met name bij de elite, spreken Frans. U kunt zich prima in het Engels of Frans redden.


Tijdsverschil met Cambodja

In Cambodja is het vijf uur later (tijdens de wintertijd is het zes uur later).


Paspoort en visum Cambodja

Het visum kunt u bij de grens van Cambodja verkrijgen. U heeft alleen twee pasfoto’s nodig (en uiteraard uw paspoort, dat nog tot zes maanden na vertrek uit het land geldig moet zijn). De kosten zijn ongeveer USD 35 (dit bedrag kan wijzigen zonder voorafgaande mededeling). De visa-formulieren krijgt u aan boord van het vliegtuig reeds of anders in de aankomsthal. Als u per boot Cambodja binnenkomt ontvangt u deze papieren op de boot.


Geldzaken Cambodja

De lokale munt is de Riels. 1000 Riels is ongeveer € 0,18 waard. Credit-cards worden in de wat grotere hotels geaccepteerd. Reken er niet op dat u deze altijd kunt gebruiken. Bancontact: u kunt praktisch overal gebruiken, op enkele afgelegen plekken na.

De buitenlandse valuta die hier door de banken geaccepteerd worden zijn de Amerikaanse dollar en de Euro.


Electriciteit en adaptors Cambodja

220 volt. U heeft voor uw electrische apparaten een adapter nodig. Het is verder aan te raden om een zaklantaarn mee te nemen. Soms valt de electriciteit uit (in de meer afgelegen gebieden); bovendien is het handig om een lamp te hebben als u ‘s avonds een wandeling maakt.


Telefoon en internet

Bellen per GSM is in Cambodja vrijwel overal mogelijk. Bijna in het hele land heeft u goed bereik. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit de hotelkamer kan erg duur zijn. Koop beter daarom een lokale simkaart.
Deze kost nog geen vijf euro voor twee GB.

Wi-Fi
De meeste hotels hebben Wi-Fi. Voor al in de grote steden waar veel toeristen komen, zijn vaak internetcafés. De internetverbindingen kunnen erg snel zijn, maar ook erg traag. 

Cambodja temperaturen en regen


Jan

Febr

Maa

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sept

Okt

Nov

Dec


Temp

26

26

28

28

28

27

27

26

26

26

26

26

Regen

10

14

18

42

60

63

69

80

103

88

48

16