VIETNAM, CAMBODJA EN LAOS IN 22 DAGEN

DAG 01: BRUSSEL - HANOI


DAG 02: AANKOMST HANOI


Hanoi, de bruisende hoofdstad van Vietnam, staat vol met mensen die fruit en groenten verkopen vanaf hun fietsen of kruiden uit manden op straat. Natuurlijk zijn er ook veel winkels, restaurants en tempels. Kijk ook omhoog naar de prachtige koloniale architectuur, maar pas op voor de vele brommers die van overal komen. Misschien is het beter om eerst te acclimatiseren en de stad vanuit een fietstaxi te verkennen?

Bij aankomst op de luchthaven ontmoet je onze gids en word je naar het hotel in het stadscentrum gebracht voor het inchecken. Je hebt tijd om te ontspannen of op eigen gelegenheid de omgeving te verkennen. Overnachting in Hanoi.


DAG 03: STADSTOUR HANOI (B)


In de ochtend heb je een rondleiding door Hanoi met een Engelssprekende gids. Je bezoekt ook de Tempel van de Literatuur, West Lake, het gebied van de gilden en het plein waar het mausoleum van Ho Chi Minh zich bevindt. Het centrum van Hanoi, de voormalige hoofdstad van Noord-Vietnam, is het Hoan Kiem-meer. Vooral vroeg in de ochtend en laat in de avond is dit een prachtige plek om te genieten van de bedrijvigheid van de stad. De lokale bevolking komt hier ook om gymnastiekoefeningen te doen, spelletjes met elkaar te spelen of gewoon met elkaar te kletsen. De altijd drukke Ngoc Son-tempel bevindt zich in het meer. In de buurt van het meer is het beroemde 'Water Puppet Theatre' waar je een voorstelling van Vietnamees poppenspel kunt bekijken. Vanaf het meer loop je zo de oude stad in, een doolhof van smalle straatjes vol toeterende brommers, straatverkopers, voorbijgangers, fietstaxi's en vele winkels. Hier vind je een overvloed aan (goedkope) Vietnamese producten. Op zoek naar geschiedenis? Wandel langs de rand van de oude stad. Hier vind je oude Franse villa's die herinneren aan het koloniale verleden van deze parel van Indochina.


Hanoi, de hoofdstad van Vietnam, is een bruisende stad met een rijke geschiedenis en vele bezienswaardigheden. Hier zijn enkele hoogtepunten en excursies die je kunt verkennen in Hanoi:

Bezienswaardigheden in Hanoi:

 1. Hoan Kiem Lake: Een centrale en schilderachtige plek in Hanoi, omringd door parken en historische gebouwen. Hier kun je ook de Ngoc Son-tempel bezoeken, een boeddhistische tempel op een eilandje in het meer.

 2. Tempel van de Literatuur (Van Mieu): Een oude tempel gebouwd in 1070, oorspronkelijk gewijd aan Confucius en later gebruikt als een keizerlijke academie. Het is nu een populaire plek om de geschiedenis en cultuur van Vietnam te ontdekken.

 3. Ho Chi Minh Mausoleum: Een indrukwekkend mausoleum waar het gebalsemde lichaam van de voormalige leider Ho Chi Minh wordt bewaard. Het is een belangrijke plek voor veel Vietnamese mensen.

 4. Old Quarter (Oude Wijk): Een bruisend deel van de stad met smalle straatjes, historische gebouwen en talloze winkels, restaurants en markten. Het is een geweldige plek om te wandelen en de lokale cultuur te ervaren.

 5. One Pillar Pagoda (Chua Mot Cot): Een unieke pagode die op één enkele stenen pilaar rust, omgeven door vijvers en tuinen.

 6. Hoa Lo Prison (Hanoi Hilton): Een voormalige gevangenis die gebruikt werd door de Fransen en later door de Noord-Vietnamezen tijdens de Vietnamoorlog.

Excursies vanuit Hanoi:

 1. Halong Bay: Een van de meest iconische bestemmingen van Vietnam, op ongeveer 2-3 uur rijden van Hanoi. Het is een prachtige baai met duizenden kalkstenen eilanden en een populaire plek voor boottochten en kajakken.

 2. Ninh Binh (Halong Bay op het land): Een prachtig landschap met kalkstenen heuvels en rijstvelden. Je kunt er boottochten maken door de Trang An-grotten en de Bai Dinh-pagode bezoeken.

 3. Sapa: Een bergstadje in het noorden van Vietnam, bekend om zijn terrasvormige rijstvelden en kleurrijke bergstammen. Het is een geweldige plek om te wandelen en te genieten van het adembenemende uitzicht.

 4. Perfume Pagoda: Een complex van boeddhistische heiligdommen gelegen in een prachtige vallei. Je kunt er met een boottocht heen en dan een korte wandeling maken naar de pagodes.

 5. Mai Chau: Een schilderachtig dorpje omgeven door rijstvelden en bergen. Hier kun je kennis maken met de traditionele cultuur van de etnische minderheden in Vietnam.


DAG 04: HANOI - HALONG BAY (B/L/D) 


Vroeg opstaan - ontbijt - maak een rit over het platteland door de rijstvelden naar Halong Bay, een van de nieuwe zeven natuurwonderen. Bij aankomst in de haven stap je aan boord van een traditionele boot en vaar je door de kalkstenen eilanden. Geniet van een heerlijke lunch met zeevruchten en maak een tocht met een sampan om een traditioneel vissersdorp te bezoeken. Keer terug naar de boot en neem deel aan een korte kookles. Geniet van de rust op het bovendek bij zonsondergang en geniet van een heerlijk diner. De rest van de dag is ter vrije besteding. Speel kaarten, probeer je geluk bij vissen, bekijk films of geniet gewoon van een drankje en een praatje met je vrienden aan de bar aan boord.

Halong Bay, gelegen in het noorden van Vietnam, is een spectaculaire bestemming die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat vanwege zijn adembenemende landschap van kalkstenen eilanden en helderblauwe wateren. Hier zijn enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden en excursies die je kunt verkennen in Halong Bay:

1. Kalkstenen eilanden en grotten: Halong Bay staat bekend om zijn duizenden kalkstenen eilanden die uit het water oprijzen. Je kunt een boottocht maken door de baai en de verschillende eilanden bewonderen, waarvan sommige unieke vormen hebben die aan dieren of voorwerpen doen denken. Veel van de eilanden hebben ook prachtige grotten die je kunt verkennen, zoals de Sung Sot-grot (Grot van de Wonderen) en de Thien Cung-grot (Hemelse Grot).

2. Drijvende dorpen en vissersgemeenschappen: In Halong Bay vind je ook traditionele drijvende dorpen waar vissersgemeenschappen leven. Je kunt een kijkje nemen in het dagelijkse leven van de lokale bevolking en zien hoe ze hun traditionele ambachten uitoefenen.

3. Kajakken en zwemmen: Veel tours in Halong Bay bieden de mogelijkheid om te kajakken tussen de kalkstenen eilanden, wat een geweldige manier is om de natuurlijke schoonheid van de baai van dichtbij te ervaren. Je kunt ook zwemmen in het heldere water van de baai.

4. Zonsondergang en zonsopgang: Een van de meest magische momenten in Halong Bay is de zonsondergang en zonsopgang. De serene omgeving en het prachtige uitzicht maken het een onvergetelijke ervaring.

5. Kookcursussen en vissersactiviteiten: Sommige tours in Halong Bay bieden kookcursussen waarbij je leert hoe je traditionele Vietnamese gerechten kunt bereiden. Je kunt ook deelnemen aan vissersactiviteiten en leren hoe je op traditionele wijze vist.

6. Cat Ba-eiland: Hoewel het technisch gezien niet in Halong Bay zelf ligt, is Cat Ba-eiland een populaire uitbreiding van een Halong Bay-tour. Het eiland biedt prachtige stranden, wandelpaden en een nationaal park om te verkennen.DAG 05: HALONG BAY - HANOI - HUE (B/BRUNCH)


Vroeg op - naar het bovendek - Tai Chi - licht ontbijt - ontschepen voor een gemakkelijke verkenning van de nabijgelegen grot - keer terug naar de boot - check uit je hutten - geniet van een lekkere brunch terwijl je terugvaart naar het vasteland. De auto staat klaar om je naar de luchthaven te brengen voor je vertrekvlucht naar Hue. Bij aankomst op de luchthaven van Hue ontmoet je onze lokale gids en word je naar het hotel gebracht. Overnachting in Hue.


DAG 06: HUE STADSTOUR (B)


Hue was lange tijd de hoofdstad van Vietnam tussen de 17e eeuw en de eerste helft van de 20e eeuw. Het was voornamelijk de hoofdstad van de Nguyen-keizers van de gelijknamige dynastie die de stad welvaart en prestige gaven. Tussen de 17e en de 19e eeuw werd het grootste deel van Zuid-Vietnam van hieruit geregeerd. Toen de laatste keizer Bao Dai in 1945 aftrad, werd Hanoi de hoofdstad. Saigon werd de hoofdstad in 1949 met Bao Dai als tijdelijke 'staatshoofd'. Tijdens het Tet-offensief in 1968 werd Hue het slachtoffer van Amerikaanse bombardementen en genocide door de communisten. De stad met zijn oude paleizen en gebouwen werd bijna volledig verwoest. Pas in de afgelopen jaren is er weer aandacht voor de ruïnes van deze gebouwen (zoals het Keizerlijk Paleis) en is de restauratie van enkele van deze oude gebouwen uit de rijke Vietnamese dynastieën begonnen.

Vandaag zul je verkennen:• Keizerlijke Citadel• Boottocht op de Parfumrivier om de Thien Mu-pagode te bezoeken• Bezoek aan het graf van Minh Mang met de auto• Indien de tijd het toelaat, bezoek aan een dorp waar wierookstokjes en conische hoeden worden gemaakt. Overnachting in Hue.

Hue, gelegen in Centraal-Vietnam, is een historische stad die ooit de keizerlijke hoofdstad van het land was. Het staat bekend om zijn rijke geschiedenis, prachtige architectuur en culturele erfgoed. Hier zijn enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden en excursies die je kunt verkennen in Hue:

 1. Keizerlijke Citadel: De keizerlijke citadel van Hue is een UNESCO-werelderfgoed en een van de meest prominente bezienswaardigheden van de stad. Het is een uitgestrekt complex met prachtige poorten, paviljoens en tempels, omringd door imposante muren en grachten. Hier kun je de rijke geschiedenis van de Nguyen-dynastie ontdekken die over Vietnam regeerde vanuit de 19e eeuw tot het begin van de 20e eeuw.

 2. Keizerlijke tombes: Hue staat ook bekend om zijn prachtige keizerlijke graftombes die verspreid zijn over de buitenwijken van de stad. Elk graf heeft zijn eigen unieke architectuur en betekenis. Enkele van de meest bezochte tombes zijn het mausoleum van keizer Minh Mang, het mausoleum van keizer Khai Dinh en het mausoleum van keizer Tu Duc.

 3. Thien Mu Pagoda: Gelegen aan de oevers van de Parfumrivier, is de Thien Mu Pagoda een iconische boeddhistische tempel in Hue. Het heeft een elegante zeven verdiepingen tellende pagode en biedt een prachtig uitzicht op de rivier en het omliggende landschap.

 4. Parfumrivier-cruise: Een cruise op de Parfumrivier is een populaire activiteit in Hue. Tijdens de cruise kun je genieten van het prachtige landschap langs de rivier en enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van Hue bewonderen, zoals de Thien Mu Pagoda en de keizerlijke citadel.

 5. Hue Royal Antiquities Museum: Dit museum bevindt zich in het oude gebouw van de Long An-paleis, dat ooit deel uitmaakte van de keizerlijke citadel. Het herbergt een indrukwekkende collectie kunstvoorwerpen en historische artefacten die dateren uit de keizerlijke periode.

 6. Fietsen door het platteland: Rondom Hue kun je prachtige fietstochten maken door schilderachtige dorpjes, rijstvelden en landelijke landschappen. Dit is een geweldige manier om meer te leren over het dagelijkse leven van de lokale bevolking en de prachtige natuur van het gebied te ervaren.DAG 07: HUE - HOI AN 


Vandaag is een lange reisdag die je naar het pittoreske stadje Hoi An brengt. Onderweg passeer je de Hai Van-pas met prachtige uitzichten. In Danang bezoek je het Cham Sculpture Museum met mooie oude beelden uit het voormalige Cham-rijk tussen de 5e en 14e eeuw. Je zult de afbeeldingen herkennen als je eerder in Cambodja bent geweest. Het museum is op een mooie locatie gelegen en herbergt ongeveer 30 stenen beelden. Na Danang passeer je de 'Marmeren Bergen', een rotsformatie vol met heilige grotten met boeddhistische beelden.Bij aankomst in Hoian check je in bij het hotel. De rest van de dag is voor jou om te ontspannen of op eigen gelegenheid te verkennen.

Hoi An is een charmante historische stad in Centraal-Vietnam en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het staat bekend om zijn goed bewaarde architectuur, oude tempels, kleurrijke lantaarns en bruisende sfeer. Hier zijn enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden en excursies die je kunt verkennen in Hoi An:

 1. Oude Stad van Hoi An: De oude stad van Hoi An is het centrale punt van de stad en is een doolhof van smalle straatjes en oude gebouwen uit de 15e tot 19e eeuw. Het is een geweldige plek om te wandelen en te genieten van de architectuur, kleurrijke lantaarns en historische charme. Overdag kun je genieten van de unieke sfeer en 's avonds verandert de stad in een betoverend lichtspektakel met lantaarns die de straten verlichten.

 2. Japanse Overdekte Brug: Deze historische brug is een iconisch symbool van Hoi An. Het werd gebouwd in de 16e eeuw door de Japanse gemeenschap en verbindt twee delen van de oude stad. Het heeft een uniek ontwerp met een tempel bovenop de brug.

 3. Tan Ky Ancient House: Dit is een goed bewaard gebleven oude koopmanswoning die dateert uit de 18e eeuw. Het huis is een prachtig voorbeeld van de traditionele architectuur van Hoi An en is open voor het publiek om te verkennen.

 4. Fukian Assembly Hall: Dit is een van de belangrijkste Chinese gemeenschapszalen in Hoi An en is gewijd aan de godin Thien Hau. Het heeft prachtige houtsnijwerk, tegelwerk en beeldhouwwerken die het waard zijn om te bekijken.

 5. Cua Dai Beach: Op slechts een klein eindje rijden van de oude stad ligt Cua Dai Beach, een prachtig strand met wit zand en kalme wateren. Het is een geweldige plek om te ontspannen, te zwemmen en te genieten van de zon.

 6. Kooklessen: Hoi An staat ook bekend om zijn heerlijke keuken. Je kunt deelnemen aan een kookles om te leren hoe je traditionele Vietnamese gerechten kunt bereiden, zoals pho, springrolls en banh mi.

 7. My Son Sanctuary: Een uitstapje naar My Son Sanctuary is een must voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur. Het is een oude ruïnecomplex van hindoeïstische tempels gebouwd tussen de 4e en 14e eeuw, die behoren tot het Champa-koninkrijk.

 8. Fietsen door de omgeving: Hoi An en de omliggende dorpen zijn perfect om per fiets te verkennen. Huur een fiets en verken de lokale dorpen, rijstvelden en landelijke landschappen.


DAG 08: HOI AN - MY SON HEILIG LAND - HOI AN OUDE STAD (B)


Na het ontbijt word je opgehaald en rijd je over het platteland richting het My Son Sanctuary. Bij aankomst word je met een elektrische auto naar de sites gebracht. Wandel rond en geniet van meer informatie en fotomomenten. Geniet van een traditionele show opgevoerd door Cham-mensen en keer terug naar Hoi An oude stad. Hier heb je tijd om te rusten, wat te eten of drinken (op eigen kosten). Daarna volgt een diepgaande wandeltocht langs de meest interessante bezienswaardigheden van Hoi An, waaronder de Japanse Overdekte Brug, Chinese Vergaderzalen, het Tan Ky Oude Huis en de bruisende markt. Daarna keer je terug naar het hotel voor wat rust voordat je een heerlijk diner hebt in een lokaal restaurant in de oude stad. De rest van de dag is voor jou. Overnachting in Hoian.

 • 's Avonds kun je genieten van de grootste realiteitsshow "Memory Show" (tegen een toeslag van $30/ticket).

DAG 09: HOI AN - DANANG - HO CHI MINH STAD (B)


Vandaag word je naar Danang gebracht waar je wordt afgezet op de luchthaven. Vanaf hier vertrekt je vlucht naar Ho Chi Minh-stad, de economische hoofdstad van het land met veel prachtige bezienswaardigheden. Een chauffeur wacht je op de luchthaven van Ho Chi Minh-stad om je naar je hotel te brengen voor je laatste twee nachten in Vietnam.

Ho Chi Minh City, voorheen bekend als Saigon, is de grootste stad in Vietnam en biedt een mix van geschiedenis, cultuur, architectuur en levendige straten. Hier zijn enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden en excursies die je kunt verkennen in Ho Chi Minh City:

 1. War Remnants Museum: Dit museum biedt een indringend beeld van de Vietnamoorlog en de gevolgen ervan. Het toont tentoonstellingen met foto's, wapens, tanks en documenten die het verhaal vertellen van de oorlog en de impact ervan op het land en de bevolking.

 2. Herenigingspaleis (Reunification Palace): Het is een iconisch gebouw dat een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van Vietnam. Dit was het voormalige presidentiële paleis van Zuid-Vietnam, en het was de locatie van de val van Saigon tijdens de Vietnamoorlog in 1975.

 3. Notre-Dame Basiliek van Saigon: Deze kathedraal is een prachtig voorbeeld van Franse koloniale architectuur en staat bekend om zijn rode bakstenen constructie. Het is een belangrijk religieus symbool in de stad.

 4. Centraal Postkantoor: Gelegen naast de Notre-Dame Basiliek, is dit een ander indrukwekkend voorbeeld van de Franse koloniale architectuur. Het is nog steeds in gebruik als postkantoor en een populaire toeristische bestemming.

 5. Ben Thanh-markt: Een van de meest levendige en drukke markten van Ho Chi Minh City, waar je alles kunt vinden, van kleding en souvenirs tot lokale lekkernijen.

 6. Cu Chi Tunnels: Dit complex van ondergrondse tunnels was een belangrijk onderdeel van het verzet tegen de Amerikaanse troepen tijdens de Vietnamoorlog. Bezoekers kunnen door de smalle tunnels kruipen en meer leren over het leven van de Viet Cong-guerrillastrijders.

 7. Mekong Delta: Maak een dagtocht naar de Mekong Delta om het leven langs de rivier te ervaren, met drijvende markten, traditionele dorpen en ambachtelijke werkplaatsen.

 8. Chinatown (Cholon): Verken het bruisende Chinatown van Ho Chi Minh City, waar je kleurrijke tempels, pagodes en markten kunt bezoeken.

 9. Water Puppet Show: Ervaar een traditionele Vietnamese waterpoppenshow, een eeuwenoude kunstvorm die de lokale cultuur en legendes weergeeft.

 10. Voedsel- en fietstours: Maak een voedsel- of fietstocht door de stad om de heerlijke Vietnamese keuken te proeven en de lokale bezienswaardigheden te verkennen.DAG 10: HO CHI MINH CITY TOUR - CUCHI TUNNELS (B)


Vandaag verken je de stad, inclusief:• Cu Chi Tunnels - breng een bezoek aan de historisch belangrijke Cu Chi Tunnels om meer te leren over dit ongelooflijke ondergrondse systeem van tunnels en ervaar zelf hoe het was. Loop langs de tunnels en zie hoe het dagelijkse leven was tijdens de Vietnamoorlog.• Cao Dai-tempel in het centrum van Ho Chi Minh-stad• Riksja rijden door verschillende lokale markten gedurende 40 minuten.• Wandelen door kleine steegjes en kleine lokale markt om het echte Saigon te verkennen.• Wandelen op het wandelplein naar de Saigon-rivier en het Bitexco-gebouwTerugtransfer naar het hotel. De rest van de dag is voor jou.


DAG 11: HO CHI MINH CITY - PHNOM PENHEen vlucht van ongeveer 2 uur brengt je naar de hoofdstad van Cambodja, Phnom Penh. Bij aankomst heb je tijd om de Cambodjaanse metropool op eigen tempo te verkennen. Je zult de komende twee nachten in Phnom Penh doorbrengen.

Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja, heeft een rijke geschiedenis en biedt een mix van culturele, historische en architectonische bezienswaardigheden. Hier zijn enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden en excursies die je kunt verkennen in Phnom Penh:

 1. Het Koninklijk Paleis: Dit is de officiële residentie van de Cambodjaanse koning en een prachtig voorbeeld van traditionele Khmer-architectuur. Het complex omvat de Zilveren Pagode, met een vloer die is belegd met duizenden zilveren tegels en een beroemd Boeddhabeeld dat versierd is met edelstenen.

 2. Tuol Sleng Genocide Museum (S-21): Voormalige gevangenis van de Rode Khmer, waar duizenden mensen werden vastgehouden, gemarteld en geëxecuteerd tijdens het bewind van Pol Pot. Het museum toont foto's en artefacten uit die tijd en is een herdenkingsplaats voor de slachtoffers van het regime.

 3. Killing Fields van Choeung Ek: Een van de vele massagraven verspreid over Cambodja, waar duizenden mensen werden geëxecuteerd en begraven tijdens het bewind van de Rode Khmer. Dit is een ontroerende plek om meer te weten te komen over de verschrikkingen van die periode.

 4. Nationaal Museum van Cambodja: Dit museum is gewijd aan de Khmer-kunst en -cultuur en herbergt een uitgebreide collectie sculpturen, aardewerk, sieraden en artefacten uit verschillende periodes van de Cambodjaanse geschiedenis.

 5. Onafhankelijkheidsmonument: Dit monument is een symbool van de onafhankelijkheid van Cambodja van het Franse koloniale bewind. Het is vooral indrukwekkend om te zien wanneer het 's avonds wordt verlicht.

 6. Wat Phnom: Een Boeddhistische tempel op een heuvel die volgens de legende werd gesticht in 1372. Het is een populaire plek voor lokale bevolking om te bidden en te mediteren.

 7. Zonsondergang cruise op de Mekong-rivier: Geniet van een ontspannende cruise op de Mekong-rivier terwijl je de zonsondergang over de stad ziet.

 8. Culinaire tour: Proef de heerlijke Cambodjaanse keuken tijdens een culinaire tour door de stad, waar je lokale gerechten kunt proberen en markten kunt verkennen.

 9. Zilverwerk en ambachten: Bezoek ambachtelijke werkplaatsen waar zilveren voorwerpen en traditionele ambachten worden gemaakt, zoals zijde weven en houtsnijwerk.

 10. Bezoek lokale markten: Ervaar het bruisende leven van Phnom Penh door een bezoek te brengen aan lokale markten zoals de Russische markt en de Centrale Markt, waar je alles kunt vinden, van kleding en sieraden tot souvenirs en voedsel.DAG 12: PHNOM PENH (B)


Vandaag bezoek je de hoofdstad van Cambodja, Phnom Penh. Ondanks de recente turbulente geschiedenis heeft het nog steeds veel charme. Met een originele tuktuk en een Engelssprekende gids bezoek je vandaag de Killing Fields en Tuol Sleng. Het Tuol Sleng Museum was ooit een meisjesschool en werd in 1975 omgebouwd tot de angstaanjagende en beruchte S21-gevangenis van de Rode Khmer. Tien duizenden Cambodjanen werden hier gevangen gehouden en gemarteld. Het museum is een stille getuige van een tragisch verleden. Vervolgens ga je naar de Killing Fields buiten de stad. In de middag kun je op eigen gelegenheid een bezoek brengen aan de Russische markt, het prachtige Koninklijk Paleis of het Nationaal Museum. Je zult ook het legendarische tempelcomplex van Wat Phnom bezoeken, dat een interessant uitzicht op het gebied biedt. Overnachting in Phnom Penh.

De "Killing Fields" verwijst naar verschillende locaties in Cambodja waar tijdens het bewind van de Rode Khmer (1975-1979) duizenden mensen werden gemarteld, geëxecuteerd en begraven. De naam is vooral geassocieerd met Choeung Ek, een van de meest beruchte van deze sites, gelegen in de buurt van Phnom Penh. Hier werden meer dan 17.000 mannen, vrouwen en kinderen gedood. Tijdens het bewind van de Rode Khmer onder leiding van Pol Pot streefde de regering naar een agrarische samenleving en probeerde ze een utopische communistische staat te creëren. Dit ging gepaard met wreedheden, waarbij miljoenen mensen het slachtoffer werden van politieke vervolging, dwangarbeid, marteling en executies.

De slachtoffers van de Rode Khmer werden vaak beschuldigd van vermeende tegenrevolutionaire activiteiten of betrokkenheid bij buitenlandse krachten. De "Killing Fields" werden gebruikt als massagraven voor de vele slachtoffers die werden geëxecuteerd. Mensen werden vaak naar deze locaties gebracht, gemarteld en vervolgens gedood met wapens zoals knuppels, bijlen of geweren. De lichamen werden in massagraven begraven. Tegenwoordig zijn de Killing Fields gedenkplaatsen en herdenkingssites geworden om de slachtoffers te eren en om bezoekers bewust te maken van de tragische geschiedenis van Cambodja. Choeung Ek is een van de belangrijkste Killing Fields-sites en herbergt een indrukwekkende pagode die de schedels en beenderen van duizenden slachtoffers toont. Er zijn ook gidsen beschikbaar die bezoekers rondleiden en de geschiedenis van de site delen. Een bezoek aan de Killing Fields kan een emotionele en aangrijpende ervaring zijn, maar het is ook een belangrijke manier om inzicht te krijgen in de gruweldaden die tijdens die periode hebben plaatsgevonden en om eer te betuigen aan de slachtoffers. Het is een herinnering aan de noodzaak om dergelijke gebeurtenissen nooit te vergeten en te streven naar vrede en rechtvaardigheid in de wereld.


DAG 13: PHNOM PENH - SIEM REAP 


Je wordt opgehaald bij je hotel en naar de luchthaven van Phnom Penh gebracht voor je vlucht naar Siem Reap in het noordwesten van Cambodja. Bij aankomst word je opgehaald en naar je hotel gebracht.

Siem Reap is een stad in het noordwesten van Cambodja en staat vooral bekend om de beroemde Angkor-tempels. Deze oude tempelcomplexen zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in de regio, maar Siem Reap heeft nog veel meer te bieden. Hier zijn enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden en excursies in Siem Reap:

 1. Angkor Wat: Dit is het grootste en meest iconische tempelcomplex van Angkor en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Angkor Wat is een prachtig voorbeeld van de Khmer-architectuur en wordt beschouwd als het nationale symbool van Cambodja.

 2. Angkor Thom: Dit oude stadsgedeelte is omgeven door indrukwekkende muren en grachten. Binnenin vind je verschillende tempels, waaronder de Bayon-tempel met zijn vele stenen gezichten.

 3. Ta Prohm: Deze tempel staat bekend om de overwoekerde bomen die erop groeien, waardoor het een mysterieuze en fotogenieke locatie is.

 4. Banteay Srei: Een kleinere maar zeer gedetailleerde tempel, beroemd om zijn goed bewaard gebleven reliëfs en roze zandsteenstructuur.

 5. Tonlé Sap-meer: Het grootste zoetwatermeer van Zuidoost-Azië en een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Je kunt een boottocht maken om drijvende dorpen en traditionele levensstijlen te verkennen.

 6. Cambodian Cultural Village: Een attractie die bezoekers kennis laat maken met de cultuur, geschiedenis en levensstijl van de verschillende etnische groepen in Cambodja.

 7. Artisans Angkor: Een ambachtelijk centrum waar traditionele ambachten worden bewaard en aan toekomstige generaties worden doorgegeven.

 8. Kulen Mountain (Phnom Kulen): Een heilige berg voor de Khmer-mensen met prachtige watervallen, oude tempels en de rivier van de duizend Lingas.

 9. Quadbike- of fietstochten: Verken het platteland van Siem Reap op een quadbike of met de fiets en ontdek afgelegen dorpjes en prachtige landschappen.

 10. Apsara Dance Show: Geniet van een traditionele Apsara-dansvoorstelling tijdens het diner, waarbij je wordt ondergedompeld in de Khmer-cultuur.


DAG 14: SIEM REAP - ANGKOR TEMPELS (B)


Vandaag staat er een volle dag Angkor Wat op het programma. Dit enorme complex (400 km²) is een van de belangrijkste toeristische attracties van Cambodja en staat sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Vandaag bezoek je met je privégids de Zuidelijke Poorttempels. Hier zie je onder andere de Bayon-tempel, een van de mooiste tempels in het complex. Je zult hier veel afbeeldingen van gezichten vinden. Je bezoekt ook Angkor Thom, de Baphoun-tempel en het Olifantenterras. Het Angkor-complex omvat: Banteay Srei, Ta Prohm, Banteay Kdei en later Preah Kanh, Neak Pean, Ta Som, East Mebon en Pre Rup. In de namiddag breng je een uitgebreid bezoek aan Angkor Wat, de grootste en beroemdste tempel. Deze tempel is het symbool van Cambodja en de silhouet is te herkennen op de nationale vlag. Angkor betekent 'heilige stad' en Wat betekent 'tempel' in het Khmer. Angkor Wat werd gebouwd tussen 1113 en 1145. Je kunt hier urenlang rondwandelen. De dag eindigt met een prachtige zonsondergang bij deze tempel.


DAG 15: SIEM REAP - ANGKOR TEMPELS (B)


Vandaag zet u samen met uw gids het bezoek aan dit mooie Angkor Thom complex verder . In 1860 herontdekte de Fransman Henri Mouhot de Cambodjaanse tempels en de Ta Prohm is een stille getuige van die tijd. Het heiligdom is bewaard gebleven in dezelfde staat als waarin het werd gevonden door de Fransman. Boomwortels zijn in de muren gegroeid en lianen en mossen groeien over de daken van het complex. Geniet van een prachtige dag! Een bezoek aan de omliggende tempels, waaronder Banteay Kdei, Sra Srong, Ta Keo, Thommanon en Chau Say Tevado, mag niet worden gemist. Ook het grote circuit met Preah Khan, Kravan, Neak Pean, Krol Ko, Ta Som en East Mebon zal deze middag worden bezocht. Je gaat naar Phnom Bakheng Hill om te genieten van de spectaculaire zonsondergang over deze zandstenen monumenten. 


DAG 16: SIEM REAP - BANTEAY SREI (B) 


Via een nieuw aangelegde weg bereik je na ongeveer 2 uur het dorp Preah Dark, waar de goed bewaard gebleven tempel van Banteay Srei zich bevindt. Een echte tempelbezoeker mag de 10 eeuwen oude hindoetempelcomplex "Banteay Srei" niet missen. Om precies te zijn: de bouw van de tempel werd voltooid in 976. De tempel is populair bij toeristen en wordt beschouwd als "het juweel van de Khmer-kunst". De vele reliëfs en beeldhouwwerken in het complex behoren tot de mooiste in Angkor. Je rijdt door het ruige berglandschap naar Kbal Spean, bekend als de rivier van 1000 Lingas. Het uitzicht over de rivierbedding is indrukwekkend. Volgende stop is Banteay Samre, waar de gelijknamige tempel zich bevindt, die is versierd met indrukwekkende reliëfs die scènes van Vishnu en Krishna legendes afbeelden.


DAG 17: SIEM REAP - VIENTIANE (B) 


Vandaag heb je de tijd om op eigen tempo de boeddhistische Khmer-heiligdommen verder te verkennen. Er zijn verschillende manieren om de tempels te bezoeken, je kunt een fiets huren of een overdekte tuk-tuk gebruiken. De chauffeur van deze motorrit-taxi brengt je overal naartoe en staat de hele dag tot je beschikking (optioneel). Het is ook erg leuk om langs het Tonle Sap-meer te wandelen of een boottocht te maken. Je passeert een Vietnamees vissersdorp (optioneel). In de late namiddag word je overgebracht naar de luchthaven voor de vlucht naar Vientiane, Laos.

Vientiane, de hoofdstad van Laos, is een charmante stad vol met culturele en historische bezienswaardigheden. Ondanks dat het de hoofdstad is, heeft Vientiane nog steeds een ontspannen en laid-back sfeer. Hier zijn enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden in Vientiane:

1. Pha That Luang: Dit is het nationale symbool van Laos en een van de meest belangrijke boeddhistische monumenten in het land. Pha That Luang is een prachtige gouden stupa omringd door mooie tuinen.

2. Patuxai: Ook wel bekend als de Arc de Triomphe van Vientiane, is Patuxai een indrukwekkend monument dat werd gebouwd om de onafhankelijkheid van Laos van Frankrijk te herdenken.

3. Wat Si Saket: Dit is een van de oudste tempels in Vientiane en staat bekend om zijn duizenden kleine Boeddhabeelden die de muren versieren.

4. Haw Phra Kaew: Een voormalige koninklijke tempel die nu een museum is. Het herbergt een uitgebreide collectie boeddhistische kunst en artefacten.

5. Buddha Park (Xieng Khuan): Hoewel net buiten Vientiane gelegen, is deze plek zeker een bezoek waard. Het park staat vol met bizarre en intrigerende beelden van Boeddha's en hindoeïstische goden.

6. Talat Sao Market: Een bruisende overdekte markt waar je van alles kunt kopen, van kleding en sieraden tot lokale ambachten en souvenirs.

7. Mekong Riverside: Geniet van een ontspannen wandeling langs de oevers van de Mekong-rivier en geniet van het prachtige uitzicht op de rivier en de zonsondergang.

8. Lao National Museum: Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Laos, is dit museum een bezoek waard. Het biedt inzicht in de cultuur en geschiedenis van het land.

9. That Dam (Zwarte Stupa): Een mysterieuze en legendarische stupa met een interessante geschiedenis.

10. Buddha Park (Xieng Khuan): Hoewel net buiten Vientiane gelegen, is deze plek zeker een bezoek waard. Het park staat vol met bizarre en intrigerende beelden van Boeddha's en hindoeïstische goden.


DAG 18: VIENTIANE CITY TOUR (B)


De hoofdstad van Laos ligt aan de gigantische Mekong-rivier en de tijd lijkt hier te hebben stilgestaan. Langs de brede boulevards omzoomd met reusachtige eucalyptusbomen vind je veel Franse koloniale gebouwen en oude tempels die een tijdloze indruk achterlaten. Naast het bezoeken van de belangrijkste tempels, waaronder Wat Sisaket en Wat Phra Keo, die net buiten het stadscentrum liggen, het nationale boeddhistische monument Pha That Luang, kun je ook gaan winkelen. Je zult de belangrijkste bezienswaardigheden van Vientiane verkennen, waaronder de oudste Wat Sisaket met duizenden miniatuur Boeddhabeelden, de voormalige koninklijke tempel van Wat Pra Keo. Je zult ook het nationaal erfgoed van de That Luang-stupa en het imposante Patuxay-monument, beter bekend als de "Arc de Triomphe" van Vientiane, zien. Op de "ochtendmarkt", die de hele dag open is ondanks de naam, vind je prachtig geweven Laotiaanse doeken en sjaals. Maar je kunt hier ook terecht voor zilverwerk. Op 25 km afstand van de stad ligt het beroemde Boeddhapark Xieng Khuan. In dit park staan ongeveer 200 verschillende boeddhistische en hindoeïstische beelden. Het park is prachtig gelegen aan de oevers van de Mekong. 's Avonds kun je genieten van een diner bij zonsondergang op een van de terrassen langs de rivier.


DAG 19: VIENTIANE - VANG VIENG (B) 


Na het ontbijt rij je ongeveer 3,5 uur naar Vang Vieng, prachtig gelegen aan de oevers van de Nam Song-rivier en omgeven door steile karstbergen. Je kunt hier prachtige wandelingen maken en de nabijgelegen grotten bezoeken. In de middag kun je een van de vele restaurants aan de rivier bezoeken. Verken de pittoreske stad en de natuurlijke omgeving per fiets of als je iets meer avontuur wilt, kun je ook gaan raften, kajakken of bergbeklimmen. Je verblijft in een prachtige bungalow aan de rivier.


Vang Vieng is een schilderachtig stadje in Laos, omringd door adembenemende natuurlijke schoonheid. Het staat bekend om zijn prachtige landschappen, grotten en activiteiten in de buitenlucht. Hier zijn enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden en activiteiten in Vang Vieng:

 1. Karstlandschap: Vang Vieng is omgeven door indrukwekkende kalkstenen karstbergen en groene rijstvelden. Het is een geweldige plek om te wandelen, fietsen of gewoon te genieten van het prachtige uitzicht.

 2. Blue Lagoon: De Blue Lagoon is een populaire plek om te zwemmen en te ontspannen. Het water heeft een prachtige turquoise kleur en er zijn touwschommels en bomen om van te springen.

 3. Tham Chang Cave: Deze grot is gemakkelijk bereikbaar en biedt een prachtig uitzicht over de omgeving vanaf de ingang. Binnenin vind je stalactieten en stalagmieten.

 4. Tubing op de Nam Song-rivier: Tubing is een van de populairste activiteiten in Vang Vieng. Je kunt een binnenband huren en de rustige Nam Song-rivier afvaren terwijl je geniet van het schilderachtige landschap.

 5. Rock Climbing: Vang Vieng heeft een aantal geweldige klimroutes, ideaal voor avontuurlijke reizigers en klimliefhebbers.

 6. Pha Ngern Viewpoint: Een wandeling naar dit uitkijkpunt wordt beloond met een panoramisch uitzicht over de stad en de omliggende natuur.

 7. Organic Mulberry Farm: Bezoek een lokale moerbeiboomgaard waar je kunt zien hoe zijde wordt geproduceerd en heerlijke moerbeien kunt proeven.

 8. Hot Air Balloon Ride: Als je op zoek bent naar een onvergetelijke ervaring, kun je een ballonvaart maken over het prachtige landschap van Vang Vieng.

 9. Kayakken: Huur een kajak en verken de schilderachtige rivieren en grotten van Vang Vieng op je eigen tempo.

 10. Pha Poak Caves: Deze grotten zijn minder bekend dan andere in de omgeving, maar bieden een rustige en avontuurlijke ervaring. Verken de grotten met een gids en ontdek de natuurlijke schoonheid binnenin.


DAG 20: VANG VIENG - LUANG PRABANG (B) 


Vandaag rijd je naar Luang Prabang. De rit van ongeveer 4 uur voert je door de prachtige natuur van Laos. Onderweg zijn er regelmatige stops om foto's te maken en de kleine dorpen te bezoeken.


Luang Prabang is een prachtige stad in Laos, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat vanwege zijn rijke culturele en historische erfgoed. De stad is omgeven door bergen en ligt aan de samenvloeiing van de Mekong- en Nam Khan-rivieren. Hier zijn enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden en excursies in Luang Prabang:

1. Wat Xieng Thong: Deze boeddhistische tempel is een van de meest indrukwekkende en belangrijke tempels in Luang Prabang. Het staat bekend om zijn prachtige architectuur en gedetailleerde mozaïeken.

2. Mount Phousi: Beklim de heuvel van Mount Phousi om te genieten van een panoramisch uitzicht over de stad en de omliggende bergen. Het is een populaire plek om de zonsopgang of zonsondergang te bekijken.

3. Koninklijk Paleis (Haw Kham): Dit voormalige koninklijke paleis, gebouwd in traditionele Laotiaanse stijl, is nu een museum dat de geschiedenis en cultuur van Laos tentoonstelt.

4. Alms Giving Ceremony: Vroeg in de ochtend kun je de traditionele almsgiving ceremonie bijwonen, waar boeddhistische monniken voedsel ontvangen van lokale bewoners.

5. Kuang Si-watervallen: Deze prachtige watervallen liggen op ongeveer 30 km van Luang Prabang en zijn een populaire bestemming voor reizigers. Je kunt zwemmen in de turquoise wateren en genieten van de natuurlijke schoonheid van de omgeving.

6. Wat Mai: Een andere belangrijke boeddhistische tempel in Luang Prabang, bekend om zijn prachtige houtsnijwerk en decoraties.

7. Pak Ou-grotten: Maak een boottocht langs de Mekong-rivier om de Pak Ou-grotten te bezoeken, die vol staan met duizenden boeddhabeelden.

8. Luang Prabang Night Market: 's Avonds komt de stad tot leven met de levendige avondmarkt, waar je souvenirs, handwerk en lokale lekkernijen kunt kopen.

9. Ock Pop Tok Living Crafts Centre: Hier kun je traditionele Lao-handwerktechnieken zien en zelfs deelnemen aan workshops om meer te leren over weven en batikken.

10. Fietsen en wandelen: Verken de omgeving van Luang Prabang per fiets of te voet, langs de Mekong-rivier, door rijstvelden en langs traditionele dorpen.


DAG 21: CITY TOUR LUANG PRABANG (B)


Vandaag zul je de historische koninklijke stad Luang Prabang leren kennen. De stad heeft een idyllische ligging in een vallei aan de oevers van de Mekong en is omgeven door heuvels en bergen. In 1995 werd deze stad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Geïsoleerd van de rest van het land gedurende eeuwen, heeft Luang Prabang een uniek karakter ontwikkeld dat tot op de dag van vandaag is behouden. Minderheden zoals de Hmong, Yao en Thai leven in de heuvels rondom de stad en vallen op door hun kleurrijke kostuums. Er is meer dan genoeg te zien en te doen in deze stad. We raden aan om een van de dertig tempels te bezoeken die al honderden jaren oud zijn. Bovendien is het heerlijk om door de stad te wandelen of langs de boulevard met vele eetgelegenheden te slenteren. De sfeervolle avondmarkt, gelegen tussen het postkantoor en het voormalige paleis, is een heerlijke plek om te zijn. Tot laat in de avond kun je hier terecht voor lokaal geweven textiel, zilverwerk of handwerk gemaakt door de bergstammen. In een steeg die naar de Mekong rivier leidt, kun je genieten van lokale lekkernijen en exotisch fruit bij de tientallen kraampjes.DAG 22: LUANG PRABANG VERTREK (B)


Na het ontbijt, check je uit en word je overgebracht naar de luchthaven van Luang Prabang voor je terugvlucht. Einde van de reis!